torstai 15. syyskuuta 2016

Hormoniton Ehkäisy


http://lady-comp.fi/

Hellou,

Q&A -videollani kerroin käyttäväni hormonitonta ehkäisyä ja lupasin kirjoittaa asiasta enemmän täällä blogin puolella. Päätös siirtyä hormonittomaan ehkäisyyn ei ollut ihan niin helppoa, sillä olen käyttänyt e-pillereitä n. 15-vuotiaasta asti ja e-pillerit tuntuivat olevan sellanen asia minulle, että totta kai niitä käytetään. Päätös syntyi kuitenkin kevällä 2016 ja lopetin e-pillereiden käytön kesäkuussa. Lady-Comp ehkäisytietokoneeni sain heinäkuussa ja vasta nyt syyskuun alusta alkaen olen alkanut laitteella mittaa hedelmällisyyttäni. Laite osaa sanoa 99,3% varmuudella voitko hedelöittyä kyseisenä päivänä vai et.

Mutta aloitetaanpas perusteellisesti alusta alkaen. E-pillerit otin käyttöön 15-vuotiaana, sillä anoreksiani vuoksi kuukautiskiertoni oli hyvin epäsäännöllinen: kuukautisten välillä saattoi olla jopa kuukausia. Hain e-pillereillä apua kuukautiskierron tasaamiseen, mutta muita varsinaisia syitä käytölle ei ollut. Aktiivisen seksielämän aloitin 19-vuotiaana, jolloin e-pillereistä tuli myös osaksi ehkäisyä raskautta vastaan. Pidemmissä jutuissa ehkäisytapa tuntui kätevältä, mutta ollaan nyt myös rehellisiä, irtosuhteita ja yhden parin illan juttuja oli useita tuona vuonna ja minua vanhempien (ja kokeneempien) miesten kanssa kortsut eivät oikeen tulleet kyseeseen. Tuolloin sitä ei oikein uskaltanut ehkä myöskään vaatia ja kuvittelin, että e-pillerit riittäisivät. Voi, kun voisin mennä näpäyttämään pikku CC:tä.

http://lady-comp.fi/

2014 vaihdoin e-pillerit Nuvaring ehkäisyrenkaaseen, sillä minulla oli kova tapa unohdella ottaa pillereitä ja halusin ehkäisymenetelmän, jota minun ei tarvitsisi periaatteessa koko ajan muistaa. Rengas oli todella kätevä ehkäisymenetelmä ja se oli aina helppo ottaa pois seksin ajaksi, mikäli se häiritsi. 2014 oli myös aikaa, kun rauhotuin seksielämässä ja minulla oli ensimmäinen vakavampi juttuni ja irtosuhteet jäivät aika lailla taakseni. Renkaan käytön lopetin kuitenkin syksyllä 2015, kun jouduin sairaalaan sisäsynnytintulehduksen johdosta (kyllä, seurauksena klamydiasta, jonka olin saanut vakituiselta seksikumppaniltani). Renkaan käyttö alkoi pelottaa, sillä sairaalassa pyydettiin vaihtamaan takaisin e-pillereihin, sillä rengas saattoi olla juurikin sellainen, että se kerää helposti bakteereita ja todennäköisesti laukaisi tulehdukseni, vaikka tauti olikin aikaisemmin hoidettu pois.

Anyways, marraskuussa 2015 siirryin takaisin Yasmin pillereihin, joita olin käyttänyt aikasemminkin. Edellinen suhteeni alkoi tammikuusa 2016, joten jatkoin normaalisti e-pillereiden käyttöä, sillä se tuntui luonnolliselta ratkaisulta. Suhteessa, jossa seksiä harrastetaan kuitenkin suhteellisen paljon eikä lasten teko ollut se syy leikeille, niin e-pillerit tuntuivat myös helpolta ja järkevältä ratkaisulta. Koko alkuvuoden koin paljon stressiä ja mielialani vaihtelivat todella paljon. Olin hyvin alakuloinen, väsynyt ja ahdistunut. No, otetaan huomioon, että alkuvuoden isoimmat ja pahinhan stressin aiheuttaja oli Hyena Empire ja olin sen suhteen melko fucked up. Isot lööpit ja siihen päälle blogipostaukseni, suhdekiemurat ja Enbuske show. Ihme, etten oikeasti seonnut sen pahemmin vaan pyrin nousemaan kaikesta voittajana enkä antanut elämäni mennä ihan sekaisin.

http://lady-comp.fi/

Elämä kuitenkin rauhoittui maaliskuun jälkeen ja huhtikussa mieli alkoi jo levätä. Ihana mies rinnalla ja elämä haltuun, tai ainakin niin luulin. Alakuloisuus ja mielialavaihtelut kuitenkin jatkuivat. Tuntui kuin päivän aikana mielialani olisi vaihdellut kymmeniä kertoja: olin hyvin itkuinen, olin todella herkkä, saatoin flipata ihan ihmeellisistäkin asioista ja otin paljon asioita itseeni. Sitten hetkessä saatoin rauhoittua ja kaikki tuntui olevan hyvin. Uskalsin avautua asiasta ystävilleni vasta toukokuun aikana, sillä olin kokenut exäni suunnalta hieman epäluuloa, miksi halusin puhua asioista ystävieni kanssa ja hän saattoi asiasta hermostuakin ja luoda ahdistusta minulle. Olen suhteestani kirjoittanut aikasemminkin, joten en siihen paneudu sen enempää, mutta tekstin voit lukea TÄSTÄ. Toukokuu oli ehkä suhteemme pahin kuukausi ja lähdin kavereiden johdolla hakemaan syytä alkuun e-pillereistä.
En osannut alkuun edes epäillä, että oireeni voisivat olla lähtöisin e-pillereistä, sillä se on aihe josta en ole aikaisemmin tyttöjen kanssa oikein jutellut. Kuulin kuitenkin kavereideni suunnalta paljon eri (negatiivisia) kokemuksia ja ne saivat minut todella ajattelemaan asioita. Pari ystävistäni oli lakannut täysin käyttämästä e-pillereitä: toisen ystävistäni e-pillerit saivat hänet hänen sanojensa mukaan ihan sekopääksi ja lihoamaan. Toinen ystävistäni taas oli jopa joutunut sairaalaan pillereiden vuoksi ja kolmannella eri oireet loppuivat löydettyään paremman merkin kohdalleen, mutta tämäkin oli kokenut ties mitä oireita e-pillereiden kanssa.

Aloin tutkia aihetta enemmän ja mieleeni muistui edellisiltä I Love Me- messuilta, että olin ohimennen kuullut hormonittomasta ehkäisystä. Nopeasti googlailtuani löysin sivuille ja aloin perehtyä hormonittomaan ehkäisyyn. Luin lisäksi asiasta paljon eri sivuilta ja laitoin jopa ison listan kysymyksiä Lady-Compin asiakaspalveluun, josta minulle vastattiin kysymyksiini hyvin asiantuntevasti ja laajasti. Halusin olla myös satavarma hormonittomaan ehkäisyyn siirtymisestä, sillä laitehan on kokonaisuudessaan lähes 500€ ja kuukausimaksullakin 25€/kk. Loppujen lopuksi se ei ole e-pilleriliuskaa paljoa kalliimpi ja pieni hinta siitä, ettei e-pillereillä sekoita omaa luonnollista hormonijärjestelmää eikä kärsi mahdollisista sivuvaikutuksista. Miten perillä e-pillereistä ja niiden vaikutuksesta olemme todella muutenkaan ? Minusta e-pillereitä määrätään aivan liian helposti liian lepposin syin ja niiden käyttö aloitetaan tietämättä oikeastaan juurikaan, mitä todella napsitaan ja miten se vaikuttaa kehoomme ja hyvinvointiimme.

http://lady-comp.fi/

Itselläni on nyt kaksi kiertoa takana ilman e-pillereitä ja jännittääkin nähdä miten minulle kehittyy luonnostaan säännöllinen kierto. Aloitin ehkäisytietokoneen käytön reilu viikko sitten, mutta koneella kestää 4-5 kiertoa oppia täysin oma kiertoni. Kone siis mittaa kehon lämpötilan sadasosan tarkkuudella ja mittaus tehdään, joka aamu heti herättyä. Kone antaa lämpötilan perusteella 99,3% tarkkuuden siitä, voiko kyseisenä päivänä tulla raskaaksi vai ei, sivuilta voi lukea mihin tarkkuus perustuu. Hedelmällisyystietokone antaa saman ehkäisyvarmuuden kuin monet hormonaaliset ehkäisymenetelmät, mutta niiden sivuvaikutuksista ei vaan joudu kärsimään. Ehkäisykone ei myöskään muuta kiertoa eikä vaikuta siihen millään tavoin. Nainen on hedelmällinen noin kuutena kiertopäivänä, joten miksi murehtia ehkäisystä joka päivä ?

Tietokoneen avulla seksuaalisuudesta pystyy nauttimaan luonnollisesti ja turvallisesti. Kone antaa siis vihreitä ja punaisia päiviä ja vihreinä päivinä seksiä voi harrastaa vapaasti. Punaisina päivinä ratkaisuksi otetaan sitten vaikka seksittömyys tai kortsut, ei kuulostaa niin pahalta, eihän ? Parisuhteissa hormonittomaan ehkäisyyn on varmasti helppo siirtyä, mutta niille, jotka harrastavat irtosuhteita tai ei niin vakavia juttuja, voin kuvitella, että kuulostaa pelottavalta luopua e-pillereistä. Kortsujen käyttö on kuitenkin helppoa ja ehkäisykoneen käyttöönotto myöskin. Seksin himot ja kortsun käytön pelko/ikävyys ovat huonoja selityksiä laittaa oman turvallisuuden ja kehon hyvinvoinnin eteen.

Kun kehon hormonitasapaino on kunnossa, niin voi niin paljon paremmin ja siihen voi vaikuttaa myös ruokavalion avulla. Kun hormonit ovat tasapainossa, paino ei jojoile ja laihtumisesta tulee helpompaa, väsymys hiipuu, stressinhallinnasta tulee parempi, aineenvaihdunta aktivoituu ja paljon muuta. Sen takia Juice+ on ollut erinomainen apu tasapainottamaan elimistöni horminitasapainoa auttamalla olemaan ravinnekylläinen ja olen kyllä huomannut positiiviset vaikutukset lopetettuani e-pillerit ja aloitettuani Juice+ käytön. Mielialani eivät ole enää heitelleet, en ole erityisen väsynyt (siis keväällä väsymys oli hirveä ongelma), en stressaa asioista enää hirveästi ja yleismaallinen hyvinvointini on parantunut. En ole itse tätä kyseistä kirjaa lukenut, mutta mikäli kiinnostaa tietää kuinka ruokavaliolla voi vaikuttaa hormonitasapainoon, on minulle suositeltu TÄTÄ kirjaa. Kaverini pitää Facebookissa myös Healthy Hormones by Freetox nimistä ryhmää, jossa on juurikin paljon keskusteluita hormoniasioista.

 
Mutta niin, en ole ehkäisymenetelmien enkä myöskään hormonittoman ehkäisyn asiantuntija enkä viitsi hukuttaa teitä tekstiin, joten jos jota kuta jäi nyt kutkuttamaan asia, suosittelisin tutustumaan lisää asiaan esim. Lady-Compin verkkosivuilta TÄSTÄ ja myöskin www.hormoniton.fi on erinomainen sivusto. :) Juice+:n sivuille pääset TÄSTÄ ja lisää voit lukea TÄSTÄ.

Toivottavasti osasin hieman avata hormonittoman ehkäisyn maailmaa ja saamaan ehkä kiinnostumaankin asiasta enemmän ! Kannatan ehdottomasti hormonitonta vaihtoehtoa, sillä itseäni on ainakin alkanut pelottamaan horminilisät, jotka eivät vaan kuulu ihmiskehoon. Minusta on tullut myös ajan kanssa fiksumpi ja varovaisempi, mitä tulee seksiin ja miehiin ja toivonkin, että tekstin avulla pystyn välittämään sen, että pitäkää oikeasti huolta ehkäisystä ja kehostanne. Älkää laittako juurikin seksinhimoja näiden asioiden eteen ja sitä tekosyytä, että kortsut eivät ole kivoja. No eihän ne varmasti ole, mutta tarviiko sitä sitten paneskella, jos ei pysty pitämään asioista huolta fiksusti ? Ehkäisykoneen avulla pystyy toki tarkkailemaan päiviä, jolloin ei voi tulla raskaaksi, mutta tautien saamisen riski on aina tiedostettava. Itselläni on menossa suhteeni jäljiltä historiani pisin seksitön aika ja pakko sanoa, että olen ylpeä itsestäni, etten ole (ainakaan vielä) lähtenyt irtosuhteiluun. En siis tuomitse yhden illan juttuja tai irtosuhteita laisinkaan, mutta kyllä se seksi on vaan kivempaa sellasen kanssa, jonka kanssa synkkaa ja juttu mahdollisesti johtaa johonkin. 

Tässä valistukseni tältä erää, amen. 
xx CC

Liity blogini lukijaksi TÄSTÄ Facebook Cheyenne Järvinen Instagram FabuliciousCC Snapchat FabuliciousCC8 kommenttia :

 1. Sairastuin itse 17-vuotiaana keuhkoveritulppaan, joka oli seurausta puoli vuotta käytetyistä e-pillereistä. E-pillereiden vaaroista ei todellakaan puhuta tarpeeksi, ja mielestäni ne ovat keholle jopa pahin ehkäisymenetelmä mitä voi olla. Harmittavasti ne ovat vain ne, mitä ehkäisyneuvolassa/koululääkärissä ensimmäisenä tungetaan käteen kun ehkäisyn perään aletaan kysymään.

  VastaaPoista
 2. Itse olen myös harkinnut tuota ehkäisytietokonetta, varsinkin kun ajattelee millaisia myrkkyjä nuo pillerit on. Nehän on myös tosi haitallisia ympäristöllekin, kun kulkeutuu pissan mukana vesistöihin yms ja saa eläimetkin käyttäytymään eri tavalla. Tosin e-pillerit ovat sopineet minulle hyvin, voisi sanoa että jopa tasoittaneen ( ? ) mielialojani. Toki voi olla että siihen on vaikuttaneet muutkin asiat. Mutta niinkuin kaikkien lääkkeiden kanssa, toisille käy ja toisille ei.

  VastaaPoista
 3. Jos harrastaa irtosuhteita tai niitä "ei niin vakavia juttuja" niin kortsun käyttöhän on aika lailla oletus, oli pillereitä tai ei?

  VastaaPoista
 4. Haluaisin huomauttaa tähän väliin, että ainoat vaihtoehdot ehkäisyssä eivät suinkaan ole e-pillerit tai toisena ääripäänä hormoniton ehkäisy, vaan esimerkiksi hormonikierukka ja kapseli ovat myös olemassa :) kaikille hormonit eivät yksinkertaisesti sovi, mutta sekä kapseli että kierukka sisältävät vain keltarauhashormonia ja sitäkin pienemmän määrän kuin e-pillerit. Itsekin olen sitä mieltä että nuo e-pillerit annetaan liian helposti ja ihmettelen miksei nuorille edes ehdoteta kapselia tai kierukkaa, koska niiden ehkäisyteho on paljon parempi kuin pillerien, erityisesti kun otetaan huomioon kuinka helposti nuo pillerit unohtuvat. Itselläni on käytössä ehkäisykapseli ja olen ollut siihen älyttömän tyytyväinen. Paluuta pillereihin ei enää ole :D tietenkin varmasti keholle paras vaihtoehto on jos ei minkäänlaisilla ylimääräisillä hormoneilla häirittäisi omaa hormonintuotantoa mutta jos hormoniton ehkäisy arveluttaa eikä e-pilleritkään tunnu hyvältä vaihtoehdolta niin voin suositella lämpimästi ehkäisykapselia :) sen ehkäisytehoksi on määritelty 99.9% mutta ei tunneta yhtään tapausta jossa se olisi pettänyt. Itse tiedän ja tunnen aika paljon ihmisiä jotka ovat pillereiden käytöstä huolimatta pamahtaneet paksuksi, joten itse en ihan hirveästi niihin luota ja luin jostain että käytännössä niiden ehkäisyteho on 89% vaikka aina puhutaan 98 tai 99% tehosta :o itse en niitä enää halua käyttää juurikin sen takia kun en halua sellasta hormonipommia kehooni ja toisekseen kun tiedän että teholtaan pillerit ovat ehkäisyvälineiden heikoimmasta päästä ja loppupeleissä moni muu menetelmä tulee halvemmaksi vaikka kertamaksu tuntuukin suurelta. Katsotaan uskaltaudunko joku päivä irroittautumaan kokonaan hormonallisesta ehkäisystä :)

  VastaaPoista
 5. En voi myöskään suositella e-pillereitä, joita tyrkytetään liiankin helposti ja aivan liian nuorille. Keuhkoveritulppa ei ollut hieno kokemus ja minun ei pitänyt kuulua millään tavalla riskiryhmään, mutta pillereistä sellaisen kuitenkin sain, vaikka piti olla harvinainen.... Monet tuntuvat saavan e-pillereistä haittoja kivaa kun markkinoille saadaan vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 6. Moikka! Itsekkin about vuosi sitten lopetin e-pillerit 4 vuoden jälkeen. Mielialassa kyllä rupesi jo hyvin pienen ajan jälkeen huomaamaan muutosta ja myös lähipiiri on sanonut samaa. Sitä niin sokeutui itse niille vaikutuksille kun vuosia syönnyt ja ihan nuoresta tytöstä alkaen. Huhhuh ja paluuta vanhaan ei ole! :D Puoli vuotta olin ilman mitään hormonaalista ja mietin eri vaihtoehtoja. Ehkäisytietokonetta mietin myös, mutta kovan hinnan ja sen vähän tuntemattomuuden takia päädyin sitä vielä lykkäämään ja laitatin hormonikierukan. Hieman kyllä jännitti, että tuleeko tämänkin kanssa ongelmia, mutta hyvin on mennyt ja voin lämpimästi suositella muillekkin! :)

  VastaaPoista
 7. Minkä merkkiset noi sun piilarit on ? Aivan ihanat!

  VastaaPoista
 8. OOn niin samaa mieltä sun kanssa, parempi olla ilman hormoneja. Itselläni on ollut ehkäisykeinona olemassa pillerit, kortsu, varmat päivät, kuparikierukka. en ole vielä kertaakaan tullut vahingossa raskaaksi. Ainoastaan kerran kun naitiin ovulaation aikaan ja saimme poikamme. Kuparikierukka oli 4 vuotta ja nyt oon ollut ilman. kun tietää kierron niin voi hyvin jättää pillerit pois, paljon parempi fiilis. ja jos vahingossa naisin ovulaatiopäivänä tai vähän sitä ennen niin ottaisin jälkiehkäisypillerin.

  VastaaPoista

Jätä alle kommenttisi, niin vastaan mahdollisimman pian, kiitos ! :)

Please leave your comment below and I will answer asap, thanks ! :*